Znaš šta znači nikuda

Znaš šta znači nikuda

Dragi dnevniče,

Sedmi je dan vanrednog stanja.

Juče je bila nedelja, a, eto, kao da nije. Nisam usisavala, nisam kuvala supu, nisam spavala do podne, ni pravila kolače, dakle – nisam ništa. Čak ni veš nisam prala, a znaš da ja nedeljom ne prođem bez tri mašine – što belog, što šarenog.

Danas sam opet trknula do tate. Kada sam ga pitala treba li mu šta, rekao je, kao i obično – ništa. Svejedno sam mu odnela hleb, kupus, krompir, luk, napolitanke i vinjak. Ne znam zašto, ali čini mi se da se vinjaku najviše obradovao.

Rutinskom inspekcijom frižidera, utvrdila sam da: još uvek nije pojeo svu krompir salatu, nije načeo ni jednu konzervu mesnog nareska i još uvek okleva da baci kefir koji, iz nekog razloga, čuva još od februara. Sve u svemu, odnos mog oca prema hrani prilično je obeshrabrujući. Počinjem da sumnjam da su me zamenili u porodilištu, jer ja, za razliku od njega, o hrani mislim čak i kad spavam

Jesi jeo šta, tata…? Jesam, prženice. Opet si pravio prženice..:? Nisam, to ostalo od subote.

I tako, skuvala sam mu punu veliku šerpu kupusa. Da znaš da je klot, rekla sam. Nisam mogla da stojim u redu za meso. Ali šta ću ja sam s tolikim kupusom, upitao je. Ima da jedem nedelju dana..! Preruči pola u nešto pa nosi kući. Ne mogu, tata, i mi kod kuće imamo kupus. Već treći dan.

I… kako je tamo napolju…? – upita. Ništa ne propuštaš. – pokušah  da ga utešim. A ima li naroda po ulicama? Nema… A kola…? Pa, mnogo manje. Znači, penzioneri inače prave gužvu, zaključi tata. Pa, da… to ti uzme kola od dece, sipa kilo benzina, stavi dve babe pozadi i samo jurca okolo…Jesi izlazio juče ujutro…? Nisam lud da se budim u četiri ujutro da idem po hleb. – reče.

Pre nego što ću krenuti, još jednom sam ga upozorih da ne izlazi nikuda, jer ću se ozbiljno naljutiti i ograničiti mu resurse. Tata, znaš šta znači nikuda..? On klimnu glavom. Pade mi  na pamet da ne bi bilo loše da mu oduzmem ključeve od kola i vozačku – bar na neko izvesno vreme – ali  se brzo predomislih.

Samo ću mu istočiti gorivo. I probušiti gume.

Za svaki slučaj.

 

Tekst: Daniela Bakić

Photo: Piqsels

Možda će Vam se svideti

Postavi komentar